Učešće studentkinja master studija muzikologije Nede Kolić i Marije Simonović (Radovanović) na “The 7th International Conference–Competition for Students in Musicology“, Tbilisi, Gruzija, 22-24. april 2016.

Neda Kolić i Marija Simonović (Radovanović), studentkinje master studija muzikologije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, učestvovale su na The 7th International Conference–Competition for Students in Musicology koje je održano od 22. do 24. aprila 2016. godine u Tbilisiju (Gruzija) na Tbilisi State Conservatoire (Georgia). Budući da je reč o jedinstvenoj, moguće i jedinoj medjunarodnoj studentskoj muzikološkoj konferenciji koja uključuje i takmičarsku dimenziju, posebno se ističe da su radovi obe pomenute studentkinje prihvaćeni, posle vrlo stroge selekcije velikog broja prijavljenih apstrakata, za izlaganje i u takmičarskom delu programa. Učesnici/takmičari, u kategorijama master i doktorskih studija, bili su iz SAD, Ukrajine, Gruzije, Austrije, Poljske, Češke, Velike Britanije, Belgije, Rusije, Tunisa, itd.

Prezentovana istraživanja studentkinja Marije Simonović (Radovanović) i Nede Kolić, deo su proučavanja sprovedenih na kursu koji prof. Tijana Popović Mladjenović drži u okviru Žan Mone modula „Muzički identiteti i evropska perspektiva: interdisciplinarni pristup“. Naime, oba rada, izložena na medjunarodnoj konferenciji–takmičenju u Tbilisiju, proizašla su, kao potpuno novi tekstovi, iz daljeg interesovanja autorki za tematske oblasti njihovih studija (takodje radjenih u klasi prof. Popović Mladjenović), predstavljenih oktobra meseca 2015. godine na studentskom Okruglom stolu u okviru Žan Mone modula na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Na The 7th International Conference–Competition for Students in Musicology, Neda Kolić je izlagala rad pod nazivom “Sounding of The Yellow: Kandinsky’s yellow colour in de Hartmann’s and Schnittke’s music“, dok je tema Marije Simonović bila “Тhe phenomenon of reciprocal mirroring of Debussy’s Footprints in the snow, Bachelard’s study Water and dreams and Thalow’s Winter in Norway”. Oba rada su od strane muzikološkog žirija i stručne publike odlično prihvaćena i komentarisana kao neobično zanimljiva i provokativna, o čemu svedoče i autorkama već upućeni pozivi da navedne radove objave u muzikološkim časopisima u Poljskoj i Italiji.

O zapaženom učešću i postignutom velikom uspehu studentkinja master studija muzikologije sa Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu na medjunarodnoj studentskoj muzikološkoj konferenciji–takmičenju u Tbilisiju, svedoči i jednoglasna odluka žirija, koji su činili profesori univerziteta iz SAD, Italije, Rusije, Gruzije i Francuske, da Nedi Kolić  dodeli prvu nagradu “for the best paper of MA student“!

FacebookTwitterGoogle+Share